Translate

nedjelja, 3. lipnja 2012.

Problemi sa nečistom kožom-sona gel

(Post sam napisala prije više od mjesec dana ali sam zaboravila na njega...sorry:)  )


Ovaj post je nezgodan, odmah ću vam objasniti i zašto, naime ova se krema izdaje na liječnički recept, ali može se bez problema dobiti u svakoj apoteci za oko 80 kn, meni ju je prepisao dermatolog i od kada ju koristim u kombinaciji sa Effaclar duo, moji problemi sa nečistom kožom su nestali.

Ja nemam akne.... nego imam puno, tj. imala sam puno mitesera i potkožnih prišteva te pokoji bijeli i to je tako već godinama, koristila sam sve i svašta..... nemam ginekoloških..... ni hormonalnih problema, nemam policistične jajnike čak sam i ginekologe mijenjala da se uvjerim da je tome tako, jer su meni prštevi napadali područje oko brade ili ti ga od ušiju pa do brade uz krajeve lica, ali naravno bilo ih je i po obrazima a to su kako narod kaže glavni pokazatelji da nešto nije u redu sa jajnicima.....Uglavnom to moje nečisto lice su doktori prepisivali stresu i ima u tome nešto, kad sam na odmoru moje je lice izgledalo bolje,ali nikada nije izgledalo potpuno čisto...ah taj stres.... uglavnom od dermatologa...... a bila sam kod njih tri uvijek bi se vračala  doma sa puno novih kremica i bankrotom....bila sam i na dermoabraziji i na aha kiselinama i ništa nije pomoglo, lice bi se nešto popravilo ali i dalje bi izgledala kao pubertetlija:) Jednostavno da skratim.... ja sam bila "puna bijelog" , mogla sam kod kozmetičarke na čišćenje slobodno odlaziti svakih 7 dana.... uvijek bi imala što istiskivati :(

A onda je došla SONA:)
Ide sada kronologija :
Prvo mazanje i lice podnošljivo pecka i crevni se 20 minuta nakon mazanja......drugo mazanje lice još više pecka i crveni se 20 minuta nakon mazanja...tjedan dana mazanja  a ja sam prištavija nego prije  što sam počela koristiti kremu jedino što se sada više ne crvenim nakon što je nanesem ....sva sam puna bijelih gnjojnih prišteva...a nos i čelo se perutaju, stežu i peckaju...odlučujem da neću ja to više mazati....mažem samo plavu Nivea kremu jer me jedino ona nije pekla, peklo me i stavljanje Effaclar duo kreme i svih drugih hidratantnih kremica.......odlazim opet kod dermatologa i tražim nešto drugo....dermatolog neće ni čuti...:) .....moram nastaviti mazati Sona gel iako sam ja uvjerena da ne djeluje....ali ajde kažem sama sebi mazati ću do kraja tu tubicu....., dermatolog me savjetuje da je mažem svaki drugi dan Sona gel...ili svaki treći, a između da mažem Effaclar duo i da kupim neku jaku hidratantnu kremu  za dan .....poslušam ga.....
Nakon mjesec dana lice je skoro pa savršeno....nakon tri mjeseca lice je  savršeno.....tu i tamo zna se pojaviti koji potkožni pred one dane, ali ja mogu napokon izaći iz kuće i bez pudera:) Mažem Sonu sada  svaki 3 dan a između mažem Effaclar duo i po danu kremice koje testiram za blog:)


Znači, kao što sam rekla ovo je škakljivi post jer se krema izdaje na liječnički recept, a ja nisam ni dermatolog ni doktor....pa sada vi sami odlučite hoćete li je ili nećete kupit....mislim da je ovo ipak koristan post za onoga kome su  prepisali Sonu, jer može vidjeti kakve sam ja probleme imala na početku, pa da ako ga iste muke snađu  ne gubi nadu...:)

Ako vas još to zanima slobodno pitajte u komentarima....


UPUTA O LIJEKU

SONA® gel
adapalenum
Prije upotrebe lijeka pažljivo pročitajte ovu uputu.
Uputu nemojte baciti. Kasnije ćete ju možda trebati ponovo pročitati.
Ako trebate dodatne obavijesti, zatražite ih od svog liječnika ili ljekarnika.
Liječnik je propisao ovaj lijek samo za Vas. Nemojte ga davati nikomu drugom jer bi mu mogao naškoditi, čak i ako ima simptome jednake Vašima.
Ako primijetite da je neželjeni učinak lijeka postao ozbiljan ili uočite neželjeni učinak koji nije naveden u uputi, obavijestite o tome svog liječnika ili ljekarnika.
U ovoj uputi možete pročitati sljedeće:
1. Što je SONA gel i za što se primjenjuje?
2. Što morate znati prije nego počnete primjenjivati SONA gel?
3. Kako primjenjivati SONA gel?
4. Mogući neželjeni učinci SONA gela
5. Rok valjanosti i čuvanje SONA gela
6. Dodatni podaci o SONA gelu
1. ŠTO JE SONA GEL I ZA ŠTO SE PRIMJENJUJE?
SONA gel je lokalni pripravak za liječenje akni, čija djelatna tvar pripada skupini retinoida.
Djelatna tvar adapalen ima protuupalno djelovanje te ublažava osjetljivost i nadraženost kože.
SONA gel se primjenjuje na lice, prsni koš i leđa, na područja kože zahvaćena miteserima, aknama i prištićima.
2. ŠTO MORATE ZNATI PRIJE NEGO POČNETE PRIMJENJIVATI SONA GEL?
SONA gel ne smijete primjenjivati:
- ako ste preosjetljivi na adapalen ili na neki od pomoćnih sastojaka ovog lijeka.
Što biste trebali izbjegavati tijekom primjene SONA gela?
Nemojte nanositi SONA gel na oštećenu (posjekotine i ogrebotine) ili Suncem opečenu kožu.
Ako SONA gel nanosite na lice izbjegavajte područje oko očiju, usta, rubova nosa, kao i druga osjetljiva područja.
Ako gel dođe u kontakt s očima, potrebno ih je odmah isprati toplom vodom.
Trebate izbjegavati prekomjerno izlaganje Suncu i umjetnim izvorima UV zraka tijekom primjene SONA gela. Preporučuje se korištenje proizvoda s UV zaštitom i nošenje zaštitne odjeće preko oboljelog područja tijela za vrijeme trajanja liječenja.
Ako koristite kozmetičke proizvode, oni ne smiju imati komedogeno i adstringentno djelovanje, tj. ne smiju izazivati mitesere ili isušivati kožu.
Istodobna primjena drugih lijekova
Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate ili ste nedavno uzimali, uključujući i one koje ste kupili bez recepta.
Drugi proizvodi za liječenje akni, koji sadrže benzoil peroksid, eritromicin ili klindamicin, se mogu primjenjivati istodobno sa SONA gelom. Njih nanesite ujutro na zahvaćena područja, a SONA gel navečer.
Trudnoća i dojenjePitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet prije nego počnete koristiti bilo koji lijek.
SONA gel se ne smije primjenjivati u trudnoći jer nema dostupnih podataka o sigurnosti primjene adapalena tijekom trudnoće.
Ako ste žena u reproduktivnoj dobi, kada postoji mogućnost začeća, trebate poduzimati odgovarajuće kontracepcijske mjere tijekom primjene SONA gela.
Ako dojite, nemojte primjenjivati SONA gel na područje prsnog koša. Pazite da Vaše dojenče ne dođe u dodir s bilo kojim drugim dijelom tijela na koji ste nanijeli SONA gel.
Upravljanje vozilima i strojevimaSONA gel nema utjecaja na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.
Važna obavijest o nekim sastojcima SONA gelaOvaj lijek sadrži propilenglikol (E 1520) koji može izazvati nadraženost kože i metilparahidroksibenzoat (E 218) koji može uzrokovati alergijske reakcije (neke mogu biti i odgođene).
3. KAKO PRIMJENJIVATI SONA GEL?
Pri primjeni SONA gela strogo slijedite upute koje Vam je dao Vaš liječnik. Ako niste sigurni kako trebate primjenjivati ovaj lijek, zatražite savjet od svog liječnika ili ljekarnika.
SONA gel se nanosi navečer, prije odlaska na spavanje, osim ako Vaš liječnik ne odredi drugačije.
Prije primjene gela područje kože s aknama operite temeljito vodom. SONA gel se nanosi na čistu i suhu kožu.
Vršcima prstiju nanesite gel u tankom sloju na zahvaćena područja i nježno utrljajte.
Nakon primjene SONA gela ruke operite s dovoljnom količinom vode.
Koliko dugo možete primjenjivati SONA gel?
Nakon 3 mjeseca primjene SONA gela posjetite liječnika kako bi on ili ona procijenio poboljšanje akni.
Ako ste zaboravili nanijeti SONA gel
Ako ste zaboravili nanijeti SONA gel učinite to čim bude moguće i zatim nastavite prema uobičajenom rasporedu. Ne primjenjujte povećane količine SONA gela kako biste nadoknadili dozu koju ste propustili.
Ako ste primijenili više SONA gela nego što ste trebali
Nikad ne primjenjujte više SONA gela nego što Vam je propisano.
Ako nanesete preveliku količinu gela nećete se prije riješiti akni, ali se na Vašoj koži mogu pojaviti crvenilo i nadraženost. Također se mogu javiti ljuštenje i osjećaj neugode.
U slučaju da ste prekoračili preporučenu dozu, odmah se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.
Ako ste zabunom progutali SONA gel
Ako ste Vi ili netko drugi zabunom progutali SONA gel, odmah obavijestite svog liječnika.
DjecaNe preporučuje se primjena SONA gela kod novorođenčadi i male djece.
4. MOGUĆI NEŽELJENI UČINCI SONA GELA
Poput svih lijekova i SONA gel može izazvati neželjene učinke u nekih bolesnika, kao što je nadraženost kože. Povremeno se mogu javiti bockanje i osjećaj pečenja na mjestu primjene.
Može se javiti i crvenilo, suhoća, ljuštenje ili krhkost kože. U rijetkim slučajevima mogu se javiti nadraženost i oteklina vjeđa.
Ako primijetite osjetljivost ili nadraženost kože tijekom liječenja, prekinite primjenu SONA gela i obavijestite svog liječnika. On ili ona Vam može savjetovati da smanjite učestalost primjene ili privremeno prekinete liječenje.
O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika!
5. ROK VALJANOSTI
Rok valjanosti je otisnut na pakiranju.
Lijek ne smijete primijeniti nakon isteka roka valjanosti!
6. NAČIN ČUVANJA LIJEKA
Lijek treba čuvati pri temperaturi do 25ºC.
Lijek čuvajte izvan dohvata i pogleda djece!
7. DODATNI PODACI O SONA GELU
Što sadržava SONA gel?Djelatna tvar je adapalen.
Jedan gram gela sadržava 1 mg adapalena.
Pomoćne tvari:
Dinatrijev edetat; karbomer 940; propilenglikol; metilparahidroksibenzoat; fenoksietanol; poloksamer 182; natrijev hidroksid; voda, pročišćena.
Farmaceutski oblik i sadržaj pakovanja
Gel.
30 g gela u polietilenskoj tubi s plastičnim zatvaračem, u kutiji.
Ime i adresa nositelja odobrenja/proizvođača
BELUPO lijekovi i kozmetika, d.d.
Ulica Danica 5
48 000 Koprivnica, Hrvatska
Datum revizije upute
Svibanj 2008.

Muči li vas nečista koža???

Broj komentara: 19:

  1. Tema kako stvorena za mene:) Kad sam čitala, imala sam osjećaj kao da sam ja ovo pisala. Sonu mi je preporučila jedna cura koja je prošla sve kozmetičke tretmane, koristila sve moguće kremice i ništa nije pomoglo dok nije krenila sa ovim proizvodom. U svakom slučaju, nakon što završim sa "Avene misijom", pokušat ću sa ovim.

    OdgovoriIzbriši
  2. moram pohvalit ovu kremu. i ja je koristim već godinu dana. prošle godine u 4.mj su mi jako izbili sitni prištići po čelu, oko nosa, ispod brade, al ono cijelo lice majke ti :( i doktorica mi preporučila tu kremu. i mogu reć da mi je za mjesec dana bilo bolje. dan za danom su se povlačili i nestajali. nisam mogla vjerovat. al piše u uputama da se koristi samo navečer. nakon godine dana nemam više problema sa prištevima. uopće nemam ni ožiljke ni nikakve naznake da sam ih imala. savršena je. al ja je i dalje svejedno koristim prije spavanja. bolje spriječit nego liječit :D

    OdgovoriIzbriši
  3. ovaj post je kao stvoren za mene :) dermatolog mi je prepisao sona gel i akneroxid gel, jedan ujutro jedan navecer
    nisam znala kako se primjenjuje sona gel, mislila sam da ga se treba isprati malo poslije nego ga stavim... strah me je ostaviti ga da duze djeluje jer se bojim da mi ne izadu opet i iritacija i oni veliki pristevi i oziljci ko od slicnog gela kojeg sam imala (dercome), ali sada kada vidim sto vi pisete sve vise mislim kako cu ga ostaviti da djeluje preko noci :)
    sada idem u 4 srednje i stvarno je zadnje pored ovih akni sto mi treba upaljeno lice i iritacija,ali ako djeluje.... od posljednjeg gela sam imala oziljke vise od pola godine

    OdgovoriIzbriši
  4. ovaj post je kao stvoren za mene :) dermatolog mi je prepisao sona gel i akneroxid gel, jedan ujutro jedan navecer
    nisam znala kako se primjenjuje sona gel, mislila sam da ga se treba isprati malo poslije nego ga stavim... strah me je ostaviti ga da duze djeluje jer se bojim da mi ne izadu opet i iritacija i oni veliki pristevi i oziljci ko od slicnog gela kojeg sam imala (dercome), ali sada kada vidim sto vi pisete sve vise mislim kako cu ga ostaviti da djeluje preko noci :)
    sada idem u 4 srednje i stvarno je zadnje pored ovih akni sto mi treba upaljeno lice i iritacija,ali ako djeluje.... od posljednjeg gela sam imala oziljke vise od pola godine

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam dobila Sona kremu, a ne gel.. Nadam se da će imati sličan učinak i kod mene. Za sada me ništa nije peklo nakon nanošenja. Tek sam 2 puta mazala i malo je bolje stanje. Sljedeći mjesec ću i na tretmane voćnim kiselinama.
    Koliko puta si ti bila?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I nije ti ništa pomoglo?
      Nekad stvarno mislim da sam propali slučaj
      i da ću dovijeka imati akne :(

      Izbriši
    2. joj draga...znam kako ti je...ali ne odustaj...i ti ces se toga nekako rijesiti......meni ti je vocna kiselina pomogla,ali je to bilo kratkotrajnog vijeka....i onda bi se moji potkozni "prijatelji vratili" ......moje rjesenje je bila sona gel .....ali nadam se da ce tvoje biti kiseline pa da ce sve uskoro biti ok sa tvojim licem...drzim fige:)

      Izbriši
  6. koja je razlika izmedju kreme i gela? naime, imam jako masnu kozu, i koristim dercome+sona krema navecer. medjutim, nakon 6 mjeseci sona mi vise ne pomaze, i jos vise masti lice sto mi izaziva nove pristeve (i to one potkozne i bolne)...je li mozda gel intenzivniji od kreme? jer meni je sona postala preblaga :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hm, iskreno da ti ne muljam nemam blage, meni je propisan bio gel ne krema , sorry sto ti ne mogu pomoci:(

      Izbriši
  7. isti problem i kod mene... iman one baš cistične akne koje se ne mogu istisnit al su jako bolne, kad ih taknen osjetin da su duboko pod kožon...
    stalno čistin lice sa svin mogućin preparatima i lice mi je čisto, al te cistične akne se ne miču... najviše ih iman po obrazima i uz bradu, i nikako ne prolaze, taman kad pomislin da su se malo smirile, evo njih opet u još većen broju... i čin se jedne rješin, ostade ožiljak (a ni ne diram ih)...
    izludila san više, nikad ih nisan u pubertetu imala, i sad imam 20god, a one su stanovnici mog lica već godinu i po dana.... UMIREN!!!!
    drago mi je da san konačno vidila da je nekome nešto pomoglo.... samo mi je ža šta sad ne mogu koristit tu kremu, jer san trudna....Al hvala Bogu, planiran sa tin čin rodin... hvala na preporuci...:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Sviđa mi se članak i drago mi je da ti se lice oporavilo! Istu muku mučim i ja, meni je dermatolog prepisao čak 7 krema/losiona/gelova koji svi redom isušuju kožu. A koža mi je i inače jako suha, tako da ne moram opisivati kako zateže, pecka, a od Dercoma mi je lice crveno već 2 dana, kao da sam izgorila! Očajno mi treba neka dobra hidratantna krema, koristim Balea aqua serum, ali ne pomaže. Imaš li neku preporuku za kremu? Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ovako, ako želiš nešto jeftinije meni su ti ok od bale kremice sa ureom imaš dvije jedna za dan jedna za noć...od skupljih su mi ok od bioderme sve za osjetljivu kozu, ali po meni najbolje bi ti bilo da odes u apoteku i trazis testere, nadam se da sam pomogla.

      Izbriši
  9. Drago mi je da je neko uspeo da resi problem sa licem, iako se ja mucim vec godinu dana...Meni je prepisan Sona gel 0.1, jos sam u potrazi za tim gelom, ali me konkretno interesuje "Da li nakon prestanka mazanja se sve vraca u prvobitno stanje?" Unapred zahvalna...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vratilo mi se nakon ljeta ,ali u blazem obliku....nista strasno....sada kad vidim da bi moglo doci do problema...mazem gel nekih 10 dana i onda je opet sve ok oko 2 mjeseca:)

      Izbriši