Translate

ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

Soda bikarbona i ja na skoro 100 načina :)



Nakon što sam u  Lushu kupila tablete za pranje zuba od sode, znatiželja me potakla da googlam što sve taj bijeli prah još može, znala sam da je stručnjak za čišćenje i znala sam da izbijeljuje zube i to je ubiti bilo sve za što sam je ja koristila.


Nakon što sam saznala sve te stvari,odlučila sam ih isprobavati, kupila sam veliko pakiranje sode i krenula..... crnim slavima su vam napisana  tj, copipejstani dijelovi što sam pronašla na netu a zelenim/crvenim/plavim slovima vam pišem svoje dojmove ovisno o tome kako me dojmilo.
ah da ne zaboravim, cijena one plave kutijice od Podravke je oko 5kn, a ima i za kupiti  pakovanje od pola kile ili kile  za koje cijena varira ali neki prosjek je oko 30 kn.....








KOSA
  • Već znamo da u svakom šamponu, pjeni za kosu i regeneratoru ima i mnogo onih sastojaka koji su štetni. Želiš li smanjiti njihovo nakupljanje na vlasištu, pomiješaj šaku sode bikarbone sa šamponom i time operi kosu. 
Dok sam pripremala ovu mješavinu izgledalo mi je kao da pripremam blajh , mislim da je ipak previše šaka sode, drugi put ću staviti manje sode  jer mislim da će biti lakše pranje a jednako efikasno, čak mislim da ću stavljati žličicu sode u šampon prilikom svakog pranja, jer jednostavno tjeme se tako dobro opere kao neka vrsta pilinga, a kosa je mekana i sjaji se ...:)

  • Nemaš vremena za šamponiranje? Nemaš brige. Iskušaj suho pranje kose sodom. Pospi malo sode po kosi, zatim je raščešljaj te brzinski 'posuši' fenom za kosu.
Ovo neću ponoviti, kupovni šamponi za suho pranje su mi puno bolji....
  • Ako te muče ispucani vrhovi, soda bikarbona je dobra i za njih. Pomiješaj pola žličice sode s jednom šalicom tople vode te smjesu nanesi na kosu, a nakon toga isperi.
Nedavno sam se šišala pa i nemam baš ispucane vrhove tako da nisam idealna kandidatkinja za ovo testiranje....
Svejedno sam isprobala  i nisam primijetila ni poboljšanja ni pogoršanja..... morati ću ponoviti ovo testiranje i to nakon ljeta kada mi fatalna kombinacija za kosu sunce i more nanese štetu...do tada  se strpite:)
  • Soda je odlična i za čišćenje češljeva, četki i ostalih predmeta kojima održavaš kosu. Namoči ih u vodi u koju si stavila tri žlice sode. Nakon namakanja isperi i lagano očisti četkicom. 
Ovo djeluje,iako meni treba nešto što će ukloniti kosu koja se zapetljala oko iglica na četki, ali super se četkati kada znam da je četka čista iako je samo ja koristim pa tako i buhe da postoje jesu samo moje :) , inače u istu posudu ubacila sam i jedan kist za šminku, e to mi je bilo super jer se baš lijepo oprao i bio je mekan nakon ""kupanja"....


KOŽA
  • Soda se može koristiti za čišćenje lica. Pomiješaj na dlanu malo sode i sredstva za čišćenje lica koje inače koristiš te laganim, kružnim pokretima nanesi na kožu. Nakon toga isperi kako to inače činiš. Koža će postati znatno mekša. Također, neki ljudi kažu da im soda smanjuje crvenilo izazvano aknama. 
Crvenilo izazvano aknama nemam pa o tome ne mogu procjenjivati, ali da je koža mekša, mekša je... tako da ću ovo povremeno  ponavljati kao neku vrstu blagog pilinga....a i nekako na mentalno bazi( čvoknuta sam znam) imam osjećaj da sam se onako baš dobro oprala:):):):)

  • Soda je npr. odlična za grubu kože na petama. Pomiješaj tri dijela sode s jednim dijelom vode te utrljaj na pete.
Kakva bi ja to beauty blogerica bila da imam tvrdu kožu na petama???
Koža je definitivno nakon što namažete noge ovom mješavinom mekša, ali kako djeluje na tvrdu kožu ne znam, a da sam je testirala na nekome tko ima tvrdu kožu previše sam gadljiva...... Super stvar je ta da mi je soda skinula crvenilo od laka  na nožnim prstima.

  • Imaš li osjetljivu kožu kad se radi o uklanjanju dlačica brijanjem, soda može pomoći. U šalici vode razmuti jednu žlicu sode te nanesi na kožu nakon brijanja. Ovako se koža neće upaliti kao inače. Ovo je dobro sredstvo i za dečke koji imaju osjetljivu kožu.

Ovo ću prepustiti nekom pripadniku muškog roda da testira ja ulažem kviska:)
  • Dodajte pola šalice sode bikarbone u vodu za kupanje - koža će vam biti meka. 

Djeluje,mekana je...ovo slobodno probajte...ako sam dobro shvatila soda omekšava vodu i razgrađuje vodeni kamenac pa samim time voda postaje slična kišnici , a svi znamo kako nam kosa postane mekana na dodir kada pokisnemo...e takva će vam biti i koža od ove nazovim je kupke:)

  • Soda bikarbona se može koristiti kao efikasan deodorant - nanesite je pod pazuhe, uklonit će neugodan miris znoja.
Ovog testiranja sam se najviše bojala, jednostavno  sva druga se rade kod kuće i odmah se više manje vidi efekt, a za ovo, da bi testiranje bilo kako treba, trebala sam raditi stvari koje i inače radim sa kupovnim deodorantom , a to znači izaći među ljude....a što ako počnem smrditi??Hoću li i ja zbog sode bikarbone biti jedna od onih zbog kojih ljudi padaju u nesvjest u busu?? I svakakva takva pitanja su mi se motala po glavi...uglavnom ako se odlučite za ovo recept vam je tu,ah da prije nego vam kažem kako je bilo znajte da inače koristim Dove deodorante i oni su mi super, nakon tuširanja nanesem deodorant i tako izdržim 24 sata...ako ne nanesem deodorant smrdim nakon 2-3 sata, tako da bih za sebe rekla da se normalno znojim i normalno smrdim:)

Evo nakon testiranja mogu vam reći, djeluje, ali nije to za mene, jednostavno ja sam sebe svakih 15 minuta "snifala".... naučena sam na deodorante u spreju koji su krcati svim onim štetnim stvarima, i znam da nisu dobri, ali jednostavno ja sam se  sa ovim osjećala nesigurno....iako je izdržao 24 sata i nije bilo nikakvih iritacija...jednostavno nezgodno mi ga je nanositi i zbog navike nanošenja deodoranta u spreju i svoje lijenosti  ovo neću ponoviti.


NJEGA USNE ŠUPLJINE

  • Soda osvježava dah i izbjeljuje zube. Gurni četkicu u čašu u kojoj je rastopljena soda i time iščetkaj zube. Također možeš i četkicu na kojoj je pasta gurnuti u istu otopinu te tako oprati zube.
ovo sam i inače radila i prije, moja zubarica je jako protiv toga jer kaže da soda uništava zubnu caklinu, tako da nije za preporučiti jer zubi postaju osjetljivi na toplo hladne promjene .....ali da postaju bijeli postaju...da soda djeluje na bjelinu djeluje....ali pazimo na zdravlje pa rađe ne radimo to...ili ako već radimo neka bude rijetko i nakon toga operite zube nekom pastom koja štiti caklinu.

  • Za čistu četkicu – ostavi je da se preko noći namače u otopini sode i vode.
O ovome mislim isto kao i za četku za kosu, super je znati da je dezinficirano, ali da li stvarno je ili nije ja ne mogu reći jer nemam mikroskope i sva čuda tehnike kojima mogu to utvrditi

NOKTI
  • Malenu četkicu (ili staru četkicu za zube) namoči u vodi u kojoj je otopljena soda te prelazi preko noktiju. Ovako koža oko noktiju omekša i lakše ju je otkloniti. Također, nokti će postati čvršći.


ja sam ovdje primijetila jednu drugu stvar, primijetila sam da nokti koji su žučkasti od raznih lakova dobivaju opet svoju prirodnu boju, tako da sam ih ja nakon četkanja još držala u posudici sa vodom i sodom 2-3 minute, za to da kožica omekša i nisam nešto baš sigurna omekša koliko i omekša ako se ruke drže u posudi obične vode.





Koristite li i vi sodu u svrhu ljepote??
Hoćete li isprobati nešto od ovoga što sam podijelila sa vama??


Broj komentara: 20:

  1. Mislim da sam jednom ocetkala zube i jednostavno je ne upotrebljavam ni za sta :) mozda ocistim cetku za kosu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. e sad sam sretna i znam da moje bloganje ima smisla....:)

      Izbriši
  3. Ja obožavam sodu. :)

    Koristim je za piling lica i tijela. Ostavi kožu super mekom i manje mi se masti koža. Ne radim prečesto, možda jednom dvaput tjedno i ok mi je.

    Zube nisam isprobala četkat sodom jer bježim od ikakvog izbjeljivanja od kad sam si pred par godina uništila zube pastom za izbjeljivanje. :/

    Super mi je i za pete, pogotovo jer sam lijena svaku večer ih mazati, ovako ubacim šaku sode u lavor vode, umočim noge i nakon toga su super meke.

    Povremeno operem i kosu tako da umješam malo sode u šampon. Nedavno sam pročitala da se kana i indigo mogu 'dignuti' sa kose uz pomoć sode, pa ću možda i to isprobati pošto sam u fazi vraćanja na prirodnu boju.

    Stavaljam ju i u mašinu za robu, održava bjelinu i roba bude super mekana, a ako se koristi u malim količinama ne utječe na tamniju i šarenu robu.

    :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja obožavam tebe :)......hvala sto si se toliko raspisala, raduju me ovakvi komentari...

      Izbriši
    2. hehe, a ja sam si još mislila da pola toga izbrišem, da ne dosađujem. :D

      Izbriši
    3. Probala sam oprat kistove i nije dobro ispalo. :/ Stavila sam žličicu sode i dodala malo vrele vode da se dobro rastopi i na to dodala još dec i pol, dva mlake vode. Močila sam kistove i isprala pod vodom. Oprali su se savršeno, i baš sam bila sretna, ali... Nakon sušenja su ostali puni sode i sad se svi praše i ne mogu ih isprat kako treba. :(

      Izbriši
    4. ajme kako sam se prepala kad sam citala prve recenice, mislila sam da su ti se mozda unistili...ovo mi se nekako cini manje zlo, morat ces ih ponovno dobro isprati....ja sam oprala samo jednog i to sa cetkom za kosu...i nije mi se nakon pranja prašio....mozda da ih stavis u zdjelicu i pojedinacno vrtis dok se sva soda ne ispere...????

      Izbriši
  4. Savjeti su ti strava :D i super je što si bila voljna sve to isprobati :). Dosad sam povremeno koristila sodu da operem zube ali nisu bili ništa bjelji i okus je odvratan tako da to više ne radim. Povremeno čistim nakit tako da stavim sodu i ocat i onda ubacim nakit, skine sve naslage.
    Definitivno planiram isprobati savjet sa šamponom. A danas sam baš kupila Lushov dezodorans kojem je jedan od gl. sastojaka soda, pa ću vidjeti koliko je učinkovit protiv znojenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :)
      baš me zanima kakav će ti biti dezic od lusha,informiraj nas:)

      Izbriši
    2. Uzela sam Greeench, jer je taj najmanje smrdio :D. Drugi imaju preintenzivan miris, i meni osobno jako smetaju. Gov'ner je prema riječima prodavačice njihov najbolji dezić, i drži cijeli dan, no miris je bio nepodnošljiv. Ovaj dezić nije loš, dosta dobro drži, ne sprečava znojenje ali ništa se ne osjeti kad se oznojim. Ok je za osobe koje se umjereno znoje. Malo je nepraktična aplikacija, navikla sam na stickove pa je ovo malo messy. Miris se sva sreća ne zadržava dugo, tako da se može staviti i parfem ako netko želi.
      Uglavnom sam zadovoljna s dezićem kad ga se sjetim staviti. Jedino da su im mirisi ugodniji.

      Također sam probala ovaj savjet da pomiješam sodu sa šamponom za kosu. I moram reći da mi je stvarno dobro oprao kosu. Inače kad operem kosu navečer prije spavanja ujutro je već sva jadna, a do navečer već masna. Danas mi je kosa cijeli dan svježa, kao da je tek oprana, a još sam nakon pranja stavila preparat da lakše rasčešljam kosu, što inače nikad ne radim jer ako stavim bilo što na mokru kosu, kad se posuši mogu ju odmah ponovo prati jer bude masna.

      Izbriši
    3. joj super, drago mi je da je soda napravila svoj posao na kosi:)
      i hvala za info za dezic....

      Izbriši
    4. curke ima dezić od cvijeta aloje,ugodnog mirisa i drži cijeli dan. i nema nikakvih dodatnih kemikalija. stela.boljat@gmail.com

      Izbriši
  5. ja sam ju probala za maknuti zuto s noktiju sta mi je pustio plavi lak (!?) i imalo je utjecaja. ne previse, al da nisam bila lijena to ponoviti jos koji dan, maknulo bi se sve :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. potrudit ću se naći ti nešto što će paliti iz prve.....znam što znači lijenost......:)
      meni je skinulo iz prve crvenilo....ali nisu svi lakovi isti....tako da trebamo naći nešto jače i bolje....za tebe....

      Izbriši
  6. Znala sam da soda može puno toga, ali da može ovoliko to nisam znala. Budem isprobala neke od ovih savjeta :)

    OdgovoriIzbriši